Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EA

E38v87a 77A40d63a71m57o98v24a

28. 2. 2013 15:07

:-)Vy jste tak úžasně normální :-) Skoro se mi chce až říct - zaplať bohu ! :-)

7 4
možnosti
EA

E87v22a 17A65d38a77m84o56v91a

28. 2. 2013 15:44

p.s. to nebylo nic proti katolíkům :-)

3 0
možnosti
PD

Anketa Bloger roku je za námi a tak jste se vrhla na politiku a náboženství? 8-o;-(

To Lego bylo lepší, kvůli němu se lidé nevraždí ani spolu neválčí. :-/

4 7
možnosti
MS

Chtělo by to trochu nadhledu. Tady máte něco na rozptýlení:

http://www.jesusdressup.com/#

2 0
možnosti
JH

ta slecna, dal som si tu namahu len ma ospravedlnite lebo to robim popri inej praci...

Dnes se děje něco nevídaného: Papež jde do penze! Podobnéudálosti mě vždycky donutí zamyslet se nad celým systémem katolické církve. Avždycky si můžu hlavu ukroutit...

-         Pisete ze Vas to prinuti zamysliet nad systemom RKC –takze  by som ocakaval najskor Vas pohladna to co pod tym „systemom rozumiete“ a ze sa k nemu v prispevkuvyjadrite

Jste-li praktikující katolíkchodící do kostela, raději dál nečtěte.

-         aky je rozdiel medzi praktikujicim katolikom do kostolachodiacim a nechodiacim? A aky je rozdiel v mentalnej sposobilostitakhoto cloveka ne/precitat si Vas prispevok a vyjadrit sa k teme ktorouzije?

Nehodlám tu kydat špínu na Ježíše, ale taky bychnerada ranila vaše city. Instituci zvané Církev totiž moc nerozumím a můjpostoj vystihuje rčení jednoho mého kamaráda: „V pána Boha věřím, ale ten jeho fanklub tady na Zemi moc nežeru.“ -         Ake su Vase ne/znalosti o tejto teme? Co vie vaskamarad o tom fanklube ku ktoremu sa vyjadril „ze ho nezere“?

4 9
možnosti
JH

Považuju se za věřícího člověka. Otázka, kekterému náboženství se hlásím, by mě ale přivedla do rozpaků. Má víra sevyznačuje spíš přesvědčením o vyšší morální autoritě, které se jednou buduzpovídat, a dodržováním morálních pravidel, která jsou vlastně pro většinunáboženství společná, a která můj dědeček uměl hezky shrnout jedním souvětím:

„Poctivě se živit a vědomě nikomu neubližovat.“

-         Hm, neviem cim sa zivite ale tym ze napisete(nepravdivy) prispevok hoci aj o fanklube Sparty – jeho clenom ublizujete

Možná je to tím, že jsem vyrostla v téhledobě a téhle zemi, ale nemám potřebu utvrzovat svou víru rituály a básničkamipod taktovkou někoho v krásném rouchu. Nemám ji ani potřebu pojmenovat azařadit. Můj Bůh je hodný a shovívavý. Ví, jak je příjemné pospat si vneděli ráno, takže do kostela mě nehoní, a nevadí mu, že neobdivuju ty bohatépány ve Vatikánu, kteří z pohodlí svých přepychových komnat káží chudákům vLatinské Americe, co smí a co nesmí. Chápe, že mi to připadá jako rouhání.

-         Keby som Vam ako Vas priatel (ktory Vas miluje)doniesol kvety, pozval Vas na veceru, (zlozil Vam basnicku J) – tiez nepotrebujete tieto moje „ritualy“ a budu Vam lahostajne?

-         Co viete o „bohatstve“ tych panov (ani ste nenapisalaktorych myslite) vo Vatikane? Kolko tych prejavov, encyklik „pana papeze“ steprecitala? -         Hm, prepychove komnaty – z pohladu tych chudakov v LatinskejAmerike mate zrejme aj Vy prepychove bydleni... chcete od Vasho premiera nech  prestahuje pracovnu do bytu na Prosek a tam nech zije a prijma statne navstevy,inak nema pravo riesit postavenie socialne slabych v CR?

4 8
možnosti
HP

R^ pěkné. 

Diskuse opět nezklamala, nevím čím to je, ale ať kdokoli napíše o církvi něco jiného, než smrtelně vážný elaborát, vždy se najdou ochranitelé bez špetky smyslu o humor. 

Váš blog je milý, vtipný, upřímně po vlasech hladící a že tam pár neurotiků vidí něco, co tam není, není váš problém ;-)

15 2
možnosti
Foto

M63i38l86a89n 31D83u69d39k78a

28. 2. 2013 13:41

jj, Tinko, cítíme to úplně stejně, taky už jsem to chtěl několikrát popsat, ale udělala jste to za mě a navíc, napsala jste to daleko líp, než bych to dokázal já R^. Jste prostě Sluníčko, který mi po tý dlouhý zimě po všech stránkách hodně chybí :-). Btw, dodatečná gratulace, a to tak, že velká a upřímná, tentokrát jsem svůj hlas hodil do té správné přihrádky :-)

9 1
možnosti
JH

;-) tak, ono je pravda ze dotycna slecna posobi na fotke sympaticky, ale pokial ju chcete pozvat na kafe tak to urobte inak a nie tym ze jej vychvalite prispevok ktory nema ani hlavu ani patu...

1 9
možnosti
Foto

Je mi úplně jedno, jestli lidi věří v Ježíše, Buddhu, Allaha, lásku, rodinu, přátelství, sebe... atd. podstatné je jak se chovají vůči společnosti. Víra je dobrá "věc", ale církve jako organizace NE

9 2
možnosti
BT

nikdo vás nenutí do ní vstupovat ale pokud v ní někdo chce být a těch je kolem miliardy patrně to do sebe něco má, nebo myslíte že všichni jsou pitomci?

3 7
možnosti
--

-39- 52-25-

28. 2. 2013 13:13

Váš názor je zajímavý tím, že, jak se domnívám, je do jisté míry reprezentativní pro část naší společnosti. Ale vezměte si například toto: Váš Bůh chápe, že si v neděli ráda přispíte. Možná ale nechápe, proč Vás třeba nenapadlo se podívat na rozpisy mší (které začínají např. i v 11:00) okolních farností a vybrat si z nich nějakou, která nezačíná v "nekřesťanských" hodinách ;-) A jestli spíte do odpoledne, tak se určitě něco najde i večer ;-D

4 7
možnosti
Foto

Já nechci mluvit za paní Tinu, ale za sebe si myslím, jak jsem tak její text vnímal - že o tom přispání, respektive jen o něm, to u autorky není...

3 7
možnosti
Foto

HezkýR^. Ale za sebe musím říct, že mám rád ticho a velkolepost chrámů, katedrál a kostelů. Mě osobně  tam prostě něco ,,uklidňuje", jinak to vyjádřit neumím. Jako bych tam cítil ty stovky prošlých roků, energii těch lidí, co tím místem prošli, ať už v dobrém nebo zlém. Cítím jako-by úctu k jejich životům, o kterých tuším, že byly v minulosti mnohem těžší než ty naše dnes. Cítím na takových místech až mrazení v zádech, napůl příjemné - napůl zneklidńující. Ale věřící nejsem. Podobné pocity mívám ale i na jiných ,,starodávných" místech (Efez, Mykény, Delfy, Festos, Kartákgo atd) Těžko říct, jestli bych něco takového cítil třeba instinktivně, kdybych se tam třeba ocitl se zavázanýma očima s tím, že bych nevěděl kde jsem. Jestli hraje hlavní roli vědomí minulosti toho místa, nebo jestli dokážu vnímat genius loci jen tak mimoděk. Hezký článek, hezké zamyšlení, které si myslím, nemůže rozumného věřícího popudit, vždyť jde jen o svěření se s vnitřními pocity. Karma

7 8
možnosti
TS

Díky, Vladimíre, za příspěvek i za zastání :-) mám ohledně kostelů stejné pocity. Má maminka mě ve víře nevychovala, ale kamkoliv jsme spolu jely, vždycky jsme zašly do místního kostela. Nakolik je to otázkou nábožensví a nakolik tím, že je maminka stavařka, si netroufám posoudit. Každopádně je to užitečný návyk :-) Zatím jsem neměla čas na váš dnešní článek o Ornellce, ale už se na něj chystám! ;-)

1 0
možnosti
RJH

Zkusím doplnit trochu jiný úhel pohledu. Když už jste jednou křesťan, tj. když už z jakýchkoli pohnutek přitakáte vnitřně věcnému obsahu křesťanské víry, bez církve se neobejdete. Křesťanství vystavěné už na Novém zákoně na vás bude chtít křest jako znamení toho, že jdete do toho - a sám sebe pokřtít člověk nemůže. Bude na vás chtít účast při společném "lámání chleba", obřadu eucharistie, a to sám člověk provádět taky nemůže. Vy sama třeba budete chtít občas být s lidmi stejného smýšlení, poslechnout si odborný výklad pramenů víry (kázání založené na bibli). Církev je navíc nejenom projevem víry, ale i jejím předmětem - Nový zákon je toho plný. Masarykovské křesťanství bez církve je protimluv. A ač se třeba Vaše víra (a to nemyslím nijak ironicky) bez církve obejde, ta naše - chce-li stát na základech křesťanství - ne. Jasně, konkrétní formy, projevy té které "církve" jako denominace nebo konkrétního spolčení konkrétních lidí se vám líbit nemusí, ale naštěstí si i na tomhle trhu můžete vybrat - spousta věcí, které se vám nelíbí na katolictví, nenajdete u protestantských církví (či naopak, jak je libo :)). Nějaká "církev" (ekklésia, shromáždění) však ke křesťanství patří, ovšem samozřejmě je pak na místě neustále být na pozoru, jestli ta která konkrétní požadavky a nároky víry splňuje, nebo jestli jim náhodou občas spíš není překážkou a nebo pro ostudu.

15 1
možnosti
RJH

A ještě pár slov k "Papa Ratzimu". Jeho angažmá ve věci latinskoamerických poměrů nebylo ani tak o kondomech, jako o marxismu. V Latinské Americe se rozmáhala tzv. "theologie osvobození", což byl (a je) zvláštní mix křesťanství a marxismu. Nebezpečná byla v tom, že zneužila křesťanství pro třídní boj a stavěla lidem před očima ráj na zemi založený v podstatě na diktatuře proletariátu. Ratzinger - což se rádo zamlčuje - byl vždycky poměrně blízký Janu Pavlovi II. a do těchto vod se pustil právě ve spolupráci s ním (vztah JP II. ke komunismu je dostatečně znám). Ač jsem luterán, s Ratzingerem jako theologem většinou rád souhlasím a odchodu "Bé Šestnáctky" budu docela želet.

Tak, odpusťte ten traktát, je to moje srdeční téma, tak jsem se do toho takhle pustil. Máte štěstí, že mi končí polední pauza, jinak bejvám k nezastavení :)

17 1
možnosti
JH

:-) milá slečna, na začiatku napíšete že Cirvi nerozumiete a potom sa vyjadrujete k otazkam cirkvi....  viete, ekonomike moc nerozumiem - ale idem sa vyjadrovat k ekonomickym otazkam... nerozumiem ani fyzike a idem riesit einsteina.... takze, ak raz budete rozumiet teme o ktorej pisete, myslim, ze vas pohlad bude mat aj aku taku vypovednu hodnotu.... kazdopadne vasa snaha vyjadrit sa k niecomu comu nerozumiete je chvalyhodna, zrejme vas to uspokojuje ale fakticky je to o nicom ;-)

4 9
možnosti
  • Počet článků 287
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Žena.

Seznam rubrik