Neruš, miláčku, vařím pečeni!
Netlemte se! Vaření pečeně je VÁŽNÁ VĚC!
Není nad to mít kamarádku, ve které se snoubí organizační talent s vášnivým požitkářstvím. Já takovou kamarádku mám, jmenuje se Štěpánka Bergerová a jednoho krásného dne založila občanské sdružení Prostor k životu, dle mého názoru za účelem průchodu své vášně. Zatím posledním počinem byl kurs přípravy stejků, konaný minulou sobotu. A protože Štěpánka zásadně nic nedělá napůl a nespokojí se s málem, proběhl kurs v Becher‘s Baru Grandhotelu Pupp pod vedením šéfkuchařky Vlaďky Příhodové a Tomáše Pfeffera, šéfa restaurantu Astoria Golf Resort Cihelny. Není nad správný kádr!
Jestli jsem měla nějaké pochybnosti o tom, zda má partička amatérů hrajících si na kuchaře co pohledávat v kuchyni, ve které se vaří pro filmové hvězdy, rychle je rozptýlila generální ředitelka hotelu Andrea Pfeffer-Ferklová, která nás přišla osobně přivítat. Její milý uvítací projev a vstřícný přístup obou mistrů kuchařského umění, kteří s námi trpělivě celou dobu hráli hru „100+1 otázka dokazující, že do vaší kuchyně skutečně nepatříme“, v nás brzy rozptýlil veškerý ostych a my se začali plést do všeho. Kupodivu to bylo vítáno – každý měl možnost zapojit se do vaření, ale i přístup „budu popíjet a dívat se“ byl v pořádku. Nádhera!
Nejprve jsme se skamarádili se surovinami. Pan Pfeffer nás začal seznamovat s masy. Při poslechu termínů jako kukuřičné kuřátko, jehněčí, telecí či selecí má sentimentální duše viděla v duchu všechny ty malé roztomilé plyšáky, jak běhají po zelených pláních a za nimi se zákeřně krade řezník s kudlou. V momentě, kdy maso přistálo na pánvi a začalo vonět, šel sentiment stranou. Masožravec ve mně převzal otěže!
Můj osobní přínos kursu na sebe nenechal dlouho čekat. Chvíli poté, co nám šéfkuchařka Vlaďka (která mě, mimochodem, zmátla prohlášením, že v této kuchyni působí už dvacet let, což bylo v prudkém kontrastu s jejím vzhledem atraktivní třicátnice) prozradila, že za normálních okolností sklo přes práh kuchyně nesmí, jsem názorně předvedla PROČ sražením sklenky na zem. Upozornění, že si máme dát pozor na nože, protože jsou o ligu ostřejší, než ty, co máme doma, jsem naštěstí v praxi nedemonstrovala.
Maso, sýry, ryby, krevety, zelenina, ovoce, omáčky, dipy... na co si vzpomenete, to se tam dříve či později objevilo. Zlepšováky, zjednodušováky, neuvěřitelné kombinace, triky a recepty na zahradní vaření způsobily, že jsme začali přemýšlet, jak urychlit nástup grilovací sezóny v našich zeměpisných šířkách. Mimochodem, dát si před začátkem kursu talíř výživného vývaru se ukázalo jako rozhodnutí za tři bludišťáky, protože se dobré čtyři hodiny jen vařilo, vonělo a kručelo, než se začalo jíst. Utrpení nás všech však bylo tlumeno nevysychajícím přísunem vín. Někteří z nás dokazovali, že hlad je převlečená žízeň, tak názorně, že začali chodit ča ča krokem. Naštěstí co jsme si navařili, museli jsme si sníst, proto jsme domů odcházeli všichni střízliví jak andílci. A přežraní jak prasátka!
Ale dost řečí, vemte do pravé ruky myš, do levé jitrnici a zbytek dopoví fotky, když na ně najedete myší:
Tina Solanová
Reklama na květinovou babičku
To se ví, že TV reklamy mají ke všední realitě asi tak blízko, jako kdyby je vyráběla mimozemská civilizace, která zná život na Zemi jen z telenovel. Ale někdy to prostě praští mezi oči!
Tina Solanová
Varák a azbuka
Sněmovna se chystá projednávat novelu zákona o reklamě, která by měla upravovat cizozajyčné názvy a reklamy. Koho by nenapadly Vary, žejo... a co si tom myslí domorodec?
Tina Solanová
Těžkej život mýho psa
Bíglové se vyznačují hlubokým štěkotem. Má bíglice Ančí neštěká, hloubku svého hlasu si šetří na něco jinýho – na vzdechy. Dlouhé, bručivé, úlevné vzdechy.
Tina Solanová
Vrcholová příprava na změnu času
Změna času je noční můra - teda na jaře, na podzim je to naopak požehnání. Letos mám to "štěstí", že se na ni můžu připravovat vpravdě olympijsky. Co to obnáší?
Tina Solanová
Vot těchnika!
Mám velkou kancelář a klíče, které si se mnou pořád hrajou na schovku. I zatoužila jsem po pípátku – přesněji, hledači klíčů. Znáte to? Zapískáte a ono to na vás zacvrliká ...teda jsem si myslela.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne
Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník
Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...
Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení
Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...